De 4 componenten van onvoorwaardelijke toestemming

Gepubliceerd op 7 oktober 2022 om 12:15

In mijn vorige blog (Regels en loslaten) omschreef ik waarom ik het zo belangrijk vind om jezelf onvoorwaardelijke toestemming te geven om te eten wat je wilt.

 

Vandaag wil ik dieper in gaan op hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

 

1 - Ontmoet jezelf waar je nu bent

 

Ik had al al de rest geprobeerd. Mijn eetplannen waren opgesteld voor de perfecte dag die nooit kwam. Dus toen iemand tegen mij zei, je moet beginnen waar je bent, heb ik dat ook gedaan. In plaats van te eten wat ik dacht te moeten eten, begon ik te eten wat ik eigenlijk al at, maar deze keer zonder een extra portie schuld of schaamte. Ik gaf mezelf de toestemming om koekjes te eten, om boterhammen te eten met kaas, om pasta op de menu te zetten.

 

Eten heeft verschillende functies. Bepaald eten dient om ons lichaam te voeden, ander eten is louter en alleen omdat het lekker is. Als je beide toelaat, vanuit een bewuste keuze, komt je relatie met eten veel meer in balans.

 

2 – durf je eigen regels in vraag stellen

 

Durf de regels die je voor jezelf hebt opgesteld in vraag te stellen. Waar komen ze vandaan? Kloppen ze wel? Hebben ze wel het gewenst effect?

Ik had bijvoorbeeld een cliënt die ervan overtuigd was dat ze super gezond at en dat het daarom niet uitmaakte hoeveel ze at. Om te compenseren voor het vervelende gevoel dat ze iets te kort had, at ze hele grote porties gezond eten. Tegelijkertijd zorgde dat zelfde gevoel ervoor dat wanneer ze toegang had tot iets wat “op haar rode lijst stond” ze hier steevast te veel van at.

Door zichzelf toe te laten om te eten wat ze echt wou, boterhammen met beleg, pasta met kaas, frietjes zoals de rest van het gezin, begon haar eetpatroon meer in balans te komen. Haar porties werden kleiner, afgestemd op de signalen van haar lichaam en ze had niet het gevoel dat haar iets werd ontzegt, sterker nog ze at meer dingen die ze lekker vond dan voordien en zag toch haar gewicht omlaag gaan.

 

 

3 – compassie is essentieel

 

Draag zorg voor jezelf. Luister naar wat je zegt na een overeet-bui. Zou je dit ook zeggen tegen je beste vriend(in) of je kind?

 

Compassie betekent niet dat je alles onder de mat veegt. Compassie is even zeer het zorgende als het beschermende en kordate.

 

Door met compassie en nieuwsgierigheid te kijken naar wat er gebeurt is, zonder dit te zien als persoonlijk falen, kan je lessen trekken en het de volgende keer anders aanpakken. Iets wat haast onmogelijk is als je kijkt naar je eetbuien als een teken dat er iets mis is met jou als persoon.

 

 

4 – wijsheden vanuit jezelf

 

Als je denkt aan de versie van jezelf die haar doelen heeft gehaald, die een betere relatie heeft met eten, hoe denkt zij over eten? Hoe voelt zij zich in de buurt van eten? Hoe kan je de antwoorden die naar boven komen nu al gebruiken om de relatie met jezelf en eten te verbeteren?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.