Zwart, wit en alle kleuren van de regenboog

Gepubliceerd op 4 november 2022 om 18:05

Denk jij soms ook: Het is alles of het is niets. Het is zwart of wit.

 

Oké, je zegt dit misschien niet letterlijk, maar als je naar je overtuigingen achter je acties begint te kijken, wordt het duidelijk dat je de denkfout maakt die alles-of-niets-denken wordt genoemd.

 

Voorbeelden van alles-of-niets-denken kunnen zijn:

 

“Als ik één koekje zou eten, dan eet ik net zo goed de hele doos op”

 

“Als ik m’n eetgewoontes aanpak, moet ik dat meteen perfect en volledig doen”

 

“Wandelen is niet genoeg, ik moet ook uren in de fitness doorbrengen”

Misschien maak je plannen voor wat je gaat eten en hoeveel je gaat sporten om je doel te behalen. Je ruimt je kasten leeg en eet (of smijt) de laatste verleidingen weg die je in je weg kunnen staan van je nieuwe strenge dieet. Je neemt je voor om vanaf nu elke dag een uur te gaan sporten.

 

Het lukt je misschien aardig de eerste paar dagen, maar dan komt er plots iets tussen waardoor je niet kunt gaan sporten. Je raakt ontmoedigd, en als je thuis komt begin je te snoepen om dat gevoel weg te eten. Je plan is om zeep. Je hebt je doelstellingen niet behaald. Dus plots stopt het hele plan.

 

Je doet ofwel alles, ofwel doe je niets.

 

Maar misschien is daar nog wel iets tussen? In plaats van enkel en alleen gezond of mager te eten, kan je kiezen voor de dingen die je lekker vind en die goed voelen in je lichaam. In een evenwichtig eetpatroon is er ruimte voor zowel de gezonde maaltijden als de verjaardagstaart. In plaats van enkel te focussen op wat je wel en niet mag eten, kan je leren luisteren naar de signalen van je lichaam die aangeven wanneer het tijd is om te eten en wanneer je genoeg hebt gegeten.

 

In plaats van te kiezen tussen elke avond in de zetel hangen of elke avond te gaan fitnessen, kan je kiezen voor de beweging die in jouw leven en schema past en die goed aanvoelt voor jou. Je kiest voor de beweging die jou energie geeft. Zonder hier extra druk en verwachtingen op te leggen dat het meteen voor resultaat moet zorgen.

 

Je maakt van het eten van een koekje dan gewoon: het eten van een koekje. Je maakt van het eten van een salade niet meer dan dat, het eten van een salade.

 

Je bent niet goed of slecht. Je bent niet op het pad of er ver vanaf. Je bent aan het leven.

 

Dit is waar ik mijn cliënten mee help. Het landen in het midden tussen de twee uitersten.

 

Want wat er gebeurt met alles-of-niets denken is dat je continu het gevoel hebt dat je opnieuw moet starten. Dat je van het ene uiterste in het andere zwiert binnen dezelfde week. Dat je de ene dag perfect eet en de volgende dag in je berging verwoed pakken koekjes staat open te scheuren.

 

Het land van alles of niets is geen leuke plek om te wonen. Het is vermoeiend. Het is ontmoedigend.

 

Maar hoe kom je nu in het midden tussen die twee extremen?

 

Het begint met het opmerken van de gedachten. En als je merkt dat je in het land van alles of niets bent binnengewandeld, stel die gedachten dan in vraag.

 

Wanneer je denkt: als ik vandaag niet ga trainen, dan ga ik morgen ook vast niet meer; vraag jezelf dan af, klopt dit wel? Wat als er een alternatief was? Hoe zou dat er dan uit zien? Als je vandaag rust, zou je dan morgen misschien met meer energie gaan bewegen?

 

Onthoudt dat er meer dan twee opties zijn. Er is altijd een derde optie. Hoe ziet die er voor jou uit?

 

Liefs,

 

Olga

 

 

Denk je nu, na het lezen van dit artikel; Olga! Dit ben ik! Als je jezelf laat tegenhouden door alles-of-niets denken. Als je worstelt met het volhouden van de dingen die je wilt doen en je vermoed dat die alles-of-niets-mentaliteit wel eens de boosdoener zou kunnen zijn, laat me iets weten! Ik kan je helpen om een mooie plek in het midden te vinden. Plan hier je kennismakingsgesprek in.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.