Dit jaar doe ik het! toch?

Gepubliceerd op 30 december 2022 om 10:00

2023 staat voor de deur. Tijd om de champagne te ontkurken en goeie voornemens te maken... of niet.  Want uit onderzoek blijkt dat slechts 8% van de mensen die een goed voornemen maakt, dat ook effectief volhoudt. Misschien is het dan toch niet de meest effectieve tool om te veranderen, toch?

 

Mijn goeie voornemens draaide jaar na jaar rond mijn gewicht.

Dit jaar ga ik er iets aan doen

Dit jaar ga ik stoppen met overeten

Dit jaar ga ik het volhouden

 

Het vooruitzicht dat ik het dit jaar echt ging doen was zo aanlokkelijk.... voor ongeveer een week.

 

Maar jaar na jaar verdween het fonkelende gevoel van 1 januari binnen een paar dagen of weken als ik geluk had. Wat eerst hoopvol voelde, werd plots onmogelijk.

 

Er zat niets anders op dan te wachten tot het volgende nieuwe jaar. Om het allemaal nog eens opnieuw te doen, en deze keer voor echt.

 

Maar omdat goeie voornemens misschien niet altijd zo effectief zijn, wilt dat nog niet zeggen dat dat voor doelen stellen ook geldt.

 

Wat wil je echt voor elkaar krijgen dit jaar? Want doelen zijn belangrijk. Doelen geven je hersenen een richting om naar toe te bewegen.

 

In plaats van je doel als goed voornemen te formuleren, leg dit jaar eens je focus op wie je wilt worden. Want de enige reden dat je iets wilt bereiken is omdat je verwacht dat je je op een bepaalde manier gaat zijn en voelen.

 

Alleen gaat je doel je nooit dat gevoel geven. Dat moet je zelf doen. Het goeie nieuws is, dat je dus ook niet hoeft te wachten tot je je doel hebt bereikt om je mooi/succesvol/gelukkiger te voelen. 

 

Wanneer je vertrekt vanuit een beter gevoel ga je ook vaker de acties ondernemen die je echt gaan helpen om je doel te bereiken.

 

Je gevoelens volgen namelijk je gedachtes, je perspectieven, je focus.

 

Geld, gewichtsverlies, een nieuw lief of een nieuwe job, gaan je gedachten niet veranderen. Dat kan alleen jij.

 

Dus in plaats van een goed voornemen, probeer dit jaar om naast je doel ook een bewuste focus te kiezen. Ik doe dit aan de hand van een woord. Een woord kan je een richting geven, een momentum. Een woord om te omarmen, om toe te passen, om je beleving een vorm te geven.

 

Dit jaar is dat woord voor mij 'vertrouwen'.

 

Het is tegelijkertijd het gevoel dat ik wil creëren en het concept dat ik wil omarmen. Het helpt mij om de vaste grond onder mijn voeten te voelen én om te springen.

 

Doorheen het jaar zet ik dat woord in door me volgende vragen te stellen:

Hoe zou ik me gedragen als ik vertrouwen had in de uitkomst?

Hoe zou ik mijn tijd doorbrengen als ik vertrouw op mijn keuzes?

Wat zou ik toelaten als ik vertrouwen voel?

Wat zou ik doen als ik vertrouwen heb?

 

Welk doel heb jij dit jaar voor ogen? Waarom is het belangrijk voor je? Welk gevoel denk je te kunnen ervaren wanneer je dat doel hebt bereikt? Hoe kan je dat nu al ervaren? En welk woord kan jou helpen om stap voor stap de persoon te worden die dat doel bereikt?

 

Happy new year!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.