Het belang van je zelfbeeld bij het aanleren van gewoontes

Gepubliceerd op 24 februari 2023 om 10:25

Doorheen je leven heb je allerlei ideeën opgepikt over jezelf. Dingen die je verteld zijn geweest door je ouders, leerkrachten, klasgenoten. Gebeurtenissen die je hebt meegemaakt. Projecten die gelukt zijn en sommige die juist helemaal de mist in zijn gegaan. En de interpretatie die je daaraan gaf. Allen bouwen ze mee aan hoe je jezelf ziet, wat je van jezelf denkt en hoe je jezelf zou omschrijven.

 

Alles begint met "ik ben...."

Ik ben verlegen in grote groepen

Ik ben geen avondmens

Ik heb geen gevoel voor ritme

Ik ben niet goed genoeg

 

En ga zo maar verder. 

 

Wanneer je die gedachten over jezelf gelooft, dan zullen je hersenen dag in en dag uit op zoek gaan naar gebeurtenissen, reacties, fails om die stellingen te bewijzen.

 

Hoe meer je iets opnieuw en opnieuw denkt, hoe meer je het begint te geloven. en hoe sterker je iets geloofd hoe meer het een deel begint uit te maken van je identiteit.

 

Op het moment dat je dan een bepaalde gewoonte of patroon wil veranderen of wanneer je naar een groot persoonlijk doel toewerkt, dan bots je tegen die overtuigingen aan. 

 

Heel vaak wordt de focus, bij het stellen van doelen, gelegd op het resultaat dat je wilt behalen. Bijvoorbeeld, ik wil X aantal kilo's kwijt, ik wil X aantal euro verdienen, ik wil x aantal kilometers kunnen lopen in een wedstrijd.

 

Maar wat we daarbij vergeten is om te kijken naar wie je moet worden om dat doel te halen. Wie is die versie van jou die die kilo's kwijt is, die euro's verdiend heeft, die kilometers loopt? Wat denkt die over zichzelf, haar lichaam, haar capaciteiten.

 

Want zolang je wat je denkt over jezelf niet aanpakt, blijf je als het ware tegen je eigen identiteit vechten. En dat maakt het dan ook zo moeilijk om je nieuwe gewoontes vol te houden en nieuwe acties eigen te maken. Je blijft namelijk onbewust steeds op zoek naar bewijs die je oude identiteit bevestigd. 

 

Dus in plaats van te focussen op de resultaten die je wilt creëren wil ik je uitnodigen om na te denken over het proces en de persoon die je wilt worden terwijl je naar die resultaten toewerkt.

 

Durf je doel ook in vraag te stellen en het zo concreet mogelijk te maken. wat als je ze algemeen houdt, hoe weet je dan of je in de juiste richting aan het bewegen bent? Maar ook, als je het algemeen houdt, dan kan je ook de vage verwensingen tegen jezelf gebruiken. 

 

Bijvoorbeeld ik wil gezonder eten; In plaats van het daarbij te laten, ga eens na voor jezelf wat je daar precies onder verstaat. Eet je in dat geval enkel nog groenten en fruit, of past af en toe pizza daar ook bij? Wat betekend een gezonde levensstijl voor jou? In hoeverre heb je die nu al? Waar zitten je werkpunten? Waarom vind je het belangrijk om daar aan te werken? Wie is die gezondere versie van jou? Wat denkt/voelt/doet ze, wat zijn haar gewoontes?

 

Wat is een eerste gewoonte die je vandaag al kan implementeren in je dagdagelijkse leven? Wat wil je over jezelf denken om die gewoonte je eigen te maken? Probeer daarbij altijd te vertrekken vanuit het positieve, liefhebbende naar jezelf toe. Jezelf motiveren vanuit oordeel of negatieve kritiek heeft veel minder impact, trust me - jaren ervaring op dat vlak. Dus vertrek niet vanuit wat je niet meer wilt, maar focus vooral op wat je wel wilt creëren. 

 

als je weet wat je over jezelf wil denken, begin je dag dan eens met dat (luidop) tegen jezelf te zeggen; vandaag ben ik...

 

Liefs,

 

Olga

 

PS. wil jij graag de gratis gids ontvangen over hoe je nieuwe gewoontes kunt aanleren en volhouden, zet je hier op de wachtlijst en wees de eerste om de video en bijbehorende pdf te ontvangen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.