3 goeie redenen voor een lenteschoonmaak

Gepubliceerd op 3 maart 2023 om 10:00

Op een koude, maar zonnige dag zoals vandaag voelt de lente heerlijk dichtbij. Samen met het geschetter van vogels die druk in de weer zijn om hun nest te bouwen, hangt er een gevoel van verlangen in de lucht.

 

De lente staat symbool voor nieuw leven en vruchtbaarheid. Maar ze staat ook al jaar en dag in het teken van een grondige lenteschoonmaak. Of dat is mij toch met de paplepel ingegeven. Alleen is het iets dat ik al niet meer heb gedaan sinds ik het ouderlijk nest verliet. Tijd dus om daar verandering in te brengen, want sinds wij verhuist zijn, stapelt zich de hoeveelheid spullen alleen maar op.

 

Een nieuw project staat bij mij gelijk aan nieuwe kennis opsnorren. Dus ik ging op zoek naar informatie over waarom het zo belangrijk is om bewust door je huis te gaan en komaf te maken met rondslingerende rommel. Lees verder om te ontdekken wat ik heb ontdekt over waarom opruimen en ontspullen zo nuttig zijn voor meer dan alleen een proper huis.

 

Een overvloed aan spullen houdt je tegen om voluit te leven

 

Rondslingerende spullen hebben een impact op hoe je je voelt. En het gaat dan nog niet eens zozeer over de spullen zelf, maar meer over het feit dat het de dingen representeert die je tegenhouden. Rommel is namelijk het resultaat van niet gemaakte beslissingen.

Door de rommel (en met rommel bedoel ik gewoon de dingen waar je niet van houdt en die je niet gebruikt of nodig hebt) op te ruimen, zorg dat er ruimte vrij komt, niet alleen rondom je, maar ook in je hoofd.

Een overvloed aan spullen zorgt er namelijk voor dat je veel visuele prikkels binnen krijgt en dat kan er voor zorgen dat je sneller afgeleid bent en moeilijker in een creatieve flow geraakt. 

 

Ik merk bijvoorbeeld bij mezelf op dat ik moeilijker heb om aan een project te beginnen als er veel rommel in de ruimte ligt. Ervaring leert mij dat ik beter snel even opruim zodat ik meer gefocust kan werken. Hetzelfde geldt dus ook met ontspullen. Hoe meer spullen er in de omgeving liggen, die er eigenlijk niet horen, hoe moeilijker het is om in gang te geraken. 

Bij mij zorgt het ook voor veel uitvluchten. "Ik doe dat later wel", of "ik heb meer tijd nodig om dat eens allemaal echt aan te pakken". Waardoor het gevaar ontstaat dat ik ook op andere vlakken in mijn leven makkelijker in die uitvluchten trap omdat ik ze al zo vaak geoefend heb.

 

Rommel kan zorgen voor gevoelens van overweldiging (yup, that's me), schaamte en angst. En als je dan er vanuit gaat dat je gevoelens je gedrag bepaald, kan je je misschien wel voorstellen dat je wellicht niet de beste acties onderneemt als je handelt vanuit overweldiging, schaamte en/of angst. Die gevoelens kunnen krachtige daden in de weg zitten.

 

Een overvloed aan spullen kan er voor zorgen dat je veel tijd verliest met te zoeken naar wat je nodig hebt. En het kan een effect hebben op je financiën omdat je geneigd bent dingen dubbel te kopen. Of omdat je het kopen van nieuwe dingen gebruikt als coping voor de negatieve gevoelens die je omgeving oproepen.

 

Wat je rommel je probeert te vertellen - en hoe je daar naar kunt luisteren

 

Je omgeving spiegelt hoe je jezelf ziet. Een overvloed aan eender wat kan jou vertellen waar jouw werk ligt, jouw uitnodiging tot groei. 

Zo kan een overvloed aan spullen je vertellen dat je het moeilijk vind om jezelf te vertrouwen om de juiste keuzes te maken. Rommel ontstaat namelijk door een opeenstapeling van niet genomen beslissingen.

 

Het kan je vertellen dat het tijd is om perfectionisme los te laten, voor zij die een berg aan onafgewerkte projecten hebben rondslingeren. Check!

 

Laat je dingen uitstaan die je eigenlijk niet mooi vind, vanuit een schuldgevoel tegenover die tante die dat ooit voor je verjaardag gaf? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met dat schuldgevoel en op zoek te gaan naar iemand die de lamp wel zal appreciëren. 

 

Misschien is het tijd om al de spullen die je aan verleden vasthouden, los te laten en werk te maken van je toekomst.

 

Ten slotte ontdekte ik hoe moeilijk ik het vind om dingen los te laten. Wat als ik dat later nog nodig heb? Of wat als ik dat nooit meer opnieuw kan kopen. Ontspullen brengt bij mij allerlei gevoelens van schaarste en tekort naar boven. Een uitnodiging van mijn omgeving om daar mee aan de slag te gaan.

 

Het effect van rommel op je zelfbeeld

 

Wat heeft rommel te maken met je zelfbeeld? Wel, eigenlijk alles. Want de spullen waarmee je je omringt communiceren een belangrijke boodschap die een impact heeft op hoe je jezelf ziet. Boodschappen zoals, ik heb geen controle, ik maak nooit iets af, ik kan geen keuzes maken, ik heb het te druk. Door je vast te houden aan al die spullen blijf je die boodschap versterken. 

 

In plaats daarvan, kan je leren denken vanuit je toekomstige zelf. Denk aan je vrouw die je wilt zijn. De vrouw, die als het aankomt op haar ruimtes, weet dat ze controle heeft over wat ze toelaat, over wat ze denkt en voelt. Een vrouw die wel dingen afmaakt, die wel knopen kan doorhakken. Een vrouw die tijd maakt voor wat belangrijk is voor haar. 

 

Het gaat over wie je moet worden om een georganiseerde omgeving te creëren. En om die vrouw te worden, kan je vandaag al beginnen je omgeving bewust vorm te geven, zodat die de bewust gekozen gedachtes kan terug spiegelen naar jou. Simpelweg je moet je ontdoen van de spullen die je niet meer dienen en die je in de weg staan om de vrouw te worden die je wilt zijn.

 

Conclusie

 

Rommel is niet je vijand. Het is een boodschapper. Het is een spiegel die je laat zien wat er zich in je hoofd afspeelt, je angsten, je beperkende overtuigingen, jouw zelfportret.

 

Wanneer je je spullen begint aan te pakken, pak je ook stuk voor je stuk je obstakels aan. Door die obstakels aan te pakken, zet je de deur open voor nieuwe mogelijkheden. Als dat geen goeie reden is om je mouwen op te stropen.

 

Stay tuned want volgende week deel ik in 5 stappen hoe je je huis kunt ontspullen.

 

Heb je iets gehad aan deze post, deel gerust je inzichten hieronder of deel dit bericht met je vrienden. Wil je op de hoogte gehouden worden van mijn eigen ontspul-experiment, schrijf je dan snel in op mijn nieuwsbrief en ontvang elke week een update van mijn vooruitgang.

 

Liefs,

 

Olga

Reactie plaatsen

Reacties

Anne Roose
een jaar geleden

Ik ontvang graag verder uw wekelijkse brief.