Een opgeruimde ruimte in 5 stappen

Gepubliceerd op 10 maart 2023 om 10:00

In deze post ga ik in op de methode die ik gebruikte om mijn keuken op te ruimen. En die ik in maart ga toepassen om stap voor stap mijn huis te ontspullen.

 

Leer de 5 stappen die mij helpen om mezelf uit te dagen om te groeien terwijl ik de ruimte waarin ik me bevind onderhanden neem.

Stap 1: kies en plan

Kies om te beginnen één plek uit waar je mee gaat starten. Deze plek mag zo klein of zo groot zijn als je zelf wilt. Of je nu start met een lade of met je sjakosj, of je neemt meteen een hele ruimte onderhanden. De keuze is aan jou. 

Voor mij werkt het het beste om klein te beginnen. Initieel wou ik meteen m'n hele keuken aanpakken. Maar door mezelf te houden aan een minimum van één (en een maximum van twee) kast per dag, hield ik het overzichtelijk voor mezelf.

Vergeet je project niet op je kalender te zetten. Schat in hoeveel tijd je gaat nodig hebben en plan het in. Anders loop je het risico dat het iets is dat je op de lange baan blijft schuiven.

 

Stap 2: haal alles leeg en maak schoon

In het voorbeeld van mij keuken, koos ik één kast om te organiseren. Ik heb alles dat erin stond, eruit gehaald en vervolgens eerst heel de kast schoon gemaakt.

Deze stap, spreekt wellicht erg voor zichzelf in dit kader. Maar als je project bijvoorbeeld is om je computer te organiseren, kan ervoor opteren om alles wat er nu op staat op een externe harde schijf te zetten. 

De opzet is hier om de gekozen ruimte helemaal leeg en schoon te maken.

 

Stap 3: maak beslissingen

Stel jezelf voor elk item dat je uit de kast/lade/sjakosj hebt gehaald, 4 vragen:

- gebruik ik dit of is het iets waar ik van hou?

- zou ik het in dit moment opnieuw kopen?

- past dit item in mijn toekomst?

- hoort het op deze plaats?

 

Deze stap is meestal degene waarin het moeilijk wordt. Als je het lastig krijgt om iets los te laten, ga dan eens bij jezelf na waarom dat zo is. Welke emoties ervaar die je in de weg staan om het item op de 'weg-stapel' te leggen? Ervaar je een schuldgevoel? Voel je je verplicht om iets te houden? Heb je angst dat je het later nog nodig gaat hebben? En wil je die gevoelens je handeling in dat moment laten bepalen? Welk verhaal wil je dat je spullen over jou vertellen?

 

Stap 4: zet enkel de bewust gekozen items terug

Deze stap is weer pretty straight forward. Maar iets wat je hierbij kan helpen, is om het meteen op een georganiseerde manier terug te plaatsen. En iets wat ik van Cassie van Clutterbug heb geleerd, is dat niet iedereen dezelfde organisatiemethode verkiest. Ik vind haar quiz om te ontdekken wat voor soort methode bij jou past, een absolute aanrader! Doe hier de gratis quiz.

 

Als je van jezelf vind dat je niet goed bent in het maken van beslissingen, dan kunnen stap 3 en 4 je helpen om van dat zelfbeeld af te komen. Hoe vaker je die twee herhaalt hoe beter je wordt in het maken van beslissingen en hoe meer jezelf ook kan beginnen zien als iemand die besluitvol is.

 

Zoek een plekje voor de spullen die aan de eerste drie voorwaarden voldoen, maar die niet op de juiste plaats staan. 

 

Stap 5: geef al de rest terug aan het universum :-)

Op z'n Marie Kondo's, dank de spullen voor hun bewezen diensten en neem afscheid. Nee, maar serieus. De dingen die jij vasthoudt vanuit een gevoel van verplichting of vanuit een schuldgevoel, kunnen iemand anders veel plezier bezorgen. 

Dus kies uit een resem van mogelijkheden, ofwel gaat het de vuilbak in als het niet meer te redden valt. Je kunt het doneren aan een goed doel of verkopen op tweedehands. Opties genoeg. Check hier waar je je spullen terecht kunt. Deze kaart werd samengesteld door Nele Colle (opruimcoach).

 

Jouw omgeving kan je energie laten afnemen of juist geven. Ontspullen en organiseren kunnen je daarom niet alleen energie geven, maar heeft ook een impact op hoe je jezelf ziet.

 

Waar ga jij mee beginnen? 

 

Liefs,

 

Olga

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.