Hoe maak je de juiste beslissing?

Gepubliceerd op 17 maart 2023 om 09:00

Beslissingen helpen ons vooruit. Ze zorgen ervoor dat we de volgende stap zetten in een bepaalde richting, of net niet. De hele dag door maken we beslissingen, de één al wat meer bewust dan de andere. Sommige beslissingen zijn klein, terwijl andere schijnbaar zeer grote gevolgen zal hebben. 

 

Een beslissing maken vereist een bepaalde mate van vertrouwen. Je weet op voorhand namelijk nooit wat de gevolgen gaan zijn van je keuze. Je kan ze wel min of meer inschatten, maar zeker weten doe je het nooit. Ben jij, net als mij, iemand die veel tijd kan verliezen met de zoektocht naar de "juiste" beslissing? Lees dan verder en ontdek hoe lang het duurt om te beslissen, wat een foute beslissing is en hoe je de knoop kan doorhakken.

Hoe lang duurt een beslissing nemen?

Soms lijkt het alsof je een eeuwigheid nodig hebt om een beslissing te maken. Je stelt de beslissing uit naar een later moment, want je bent er nog over aan het nadenken. 

Maar eigenlijk duurt het maken van een beslissing nog geen minuut. Het is de twijfelen die zoveel tijd kost.

Wat denk je dat er gaat gebeuren als je een keuze maakt? Wat probeer je te vermijden door je beslissing uit te stellen?

Hoeveel tijd spendeer je aan het uitwerken van een doom-scenario? Spendeer je evenveel tijd aan het alternatief? Merk je dat je vast loopt in het piekeren over de (negatieve) uitkomst. Ga dan eens bij jezelf na, wat als het goed afloopt?

Want het beslissen zelf is een kwestie van ja versus nee, optie A versus optie B.

Wat daarna komt, dat vraagt vertrouwen van jezelf. Vertrouwen dat je jezelf niet gaat veroordelen voor het maken van de "foute" keuze.

 

Wat is de foute beslissing?

De foute keuze. Voor mij was het heel lang een donker doembeeld. Alsof de foute keuze maken betekende dat ik als persoon fout was. Dat mijn waarde als mens hierdoor in het gedrang kwam. Ik kon dan ook heel lang mijn beslissingen vooruit schuiven en merk nu dat mijn eerste instinct nog altijd is om raad te gaan vragen bij anderen. Een second of zelfs third opinion, zodat ik het maar niet alleen moet beslissen. 

 

Maar, wat is eigenlijk een foute keuze? Wat maakt een keuze fout? Dat is doorgaans het gevolg van de keuze. Door wat er na de keuze volgt, oordelen we of de keuze goed of fout was.

 

Dus, wat als er geen foute beslissingen zijn, maar enkel ongewenste uitkomsten? En die uitkomsten de beslissing en de beslisser niet fout kunnen maken?

 

Ik leerde om met mezelf af te spreken dat ik mild voor mezelf zal zijn, ongeacht de gevolgen van mijn beslissing. Ik herinner mezelf eraan dat ik nooit met opzet de "foute" beslissing zou nemen. Zo wordt de beslissing terug een keuze tussen twee (of meer) opties, en geen gewetenszaak.

Anderen houden zich dan weer aan de idee dat je enkel een slechte keuze maakt als je er niets uit leert.

 

Either way, wat helpt jou om de angst uit de beslissing te halen?

De knoop doorhakken in 3 stappen

Er zijn verschillende manieren om een keuze te maken. Je kunt pro en contra lijstjes maken, je kunt een dartspijltje gooien, maar persoonlijk gebruik deze drie stappen:

 

stap 1: schrijven, schrijven schrijven

Neem een blad papier en schrijf bovenaan de opties op waartussen je moet kiezen. Schrijf vervolgens voor elke optie neer waarom je hiervoor zou kiezen.

 

stap 2: haal je highlighter boven

Duid vervolgens aan welke van die redenen je gelukkig maken. Wat zijn de redenen waar je van houdt? Omcirkelen die handel! Welke van de opties heeft het meeste van die redenen?

 

stap 3: steun jezelf

Maak de beslissing op basis van de positieve redenen. Vier het feit dat je de keuze hebt gemaakt en laat je gedachten niet toe om je weer in de verleiding te brengen om te beginnen twijfelen. Je hebt die beslissing genomen om redenen die goed aanvoelen voor jou. Vertrouw jezelf dat je lief bent voor jezelf ook als de uitkomst niet hetgene is dat je verwachtte. 

 

Welke beslissing schuif jij al een tijdje  voor je uit? Hoe ga jij deze drie stappen toepassen om in beweging te komen? Let me know! 

 

Liefs,

Olga

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.