3 essentiële stappen voor elk doel

Gepubliceerd op 7 april 2023 om 10:48

De reden dat ik het lang zo moeilijk had om stappen te zetten in de richting van mijn doel is omdat ik er lang heel veel gewicht aan hing en heel veel druk op zetten. Ik was een kei in het uitplannen van mijn doelen en welke stappen ik moest nemen om daar te geraken. Maar als het zover was om actie te beginnen nemen, sloeg ik tilt. "Eerst dit nog even snel dit opzoeken". "Best nog even m'n mails checken". "Wat zou er in de krant staan vandaag?" En voor ik het wist was er een uur gepasseerd en was het niet meer mogelijk om m'n project af te krijgen. Dus ja, waarom zou ik er nog aan beginnen? Beter nu maar een beetje rusten, dan doe ik het morgen wel in plaats van tv kijken. Yeah right...

 

In mijn hoofd klonken al die uitvluchten zeer logisch en redelijk. Maar eens ik er een licht op scheen begon ik in te zien dat het stuk voor stuk redenen waren die door angst werden ingefluisterd. Je hersenen willen niet dat je iets nieuws doet. Nieuw is eng, nieuw is bedreigend, nieuw is ten zeerste te vermijden.

 

In deze blogpost vertel ik je meer over het belang van kleine stappen, "gewoon" beginnen en jezelf vieren. 

minidoelen

Kleine doelen lijken misschien op het eerste zicht minder sexy, maar ze zijn in feite magisch. In plaats van je te focussen op de 10 kilo die je wilt verliezen en continu al het werk te zien dat je zal moeten doen en alle stappen die je gaat moeten zetten om dat te realiseren, kan je je ook focussen op 1 kilo. 

Je denkt nu wellicht, maar Olga, 1 kilo dat slaat nergens op.

Ik heb menig cliënt, inclusief mezelf in het begin, met haar ogen zien draaien. Maar hoe je het nu went of keert, je moet sowieso die ene kilo verliezen als je er 10 kwijt wilt. En voelt dat gewoon al niet veel haalbaarder? 1 kilo is een haalbaar doel, 1 kilo is bijna makkelijk, waar 10 kilo zo ver en onbereikbaar lijkt op dit moment.

En het hoeft niet alleen over kilo's te gaan. Het kan over je ontspul-project gaan waar je start met één laden of één kast in plaats van een hele kamer/ruimte/huis. Het kan gaan over het opstellen van je website waarbij je begin met één pagina in plaats van meteen heel de site te moeten afwerken.

Wat wil je bereiken? Hoe ziet dat doel er concreet uit? En hoe kan je het opdelen in 10 (of misschien wel 100) haalbare minidoelen?

 

just do it

Oké je dacht, 1 kilo, done! Maar, nu is het tijd om actie te nemen. Want zelfs die ene kilo gaat er niet gewoon af zonder er een vinger voor uit te steken. Dus je wilt misschien wat gezonder eten? Wat minder snoepen? Wat vaker gaan sporten? 

Schrijf uit wat je gaat doen om het minidoel te realiseren, plan het in je agenda en... verwacht dat je er op het moment zelf compleet geen zin in gaat hebben. Luister naar de uitvluchten die je hersenen je vertellen. Zoals; Ik heb er geen zin in. Bah, het regentOeps m'n avocado is overrijp, daar gaat m'n plan om gezond te eten.

Weet dat het compleet normaal is dat je hersenen die uitvluchten verzinnen. Ze zijn er specialist in geworden doorheen de evolutie van de mens. Iedereen hoort er wel één of andere variant van.  Aan jou om in vraag te stellen wat er echt aan de hand is en of je die uitvluchten wel wilt geloven. Je kan er namelijk ook voor kiezen om gewoon te starten. Met jezelf de overeenkomst te maken dat no matter wat je ten minste 5 minuten gaat doen wat je je hebt voorgenomen. In plaats van 3 kilometer te gaan lopen, doe ten minste je loopkleren aan en ga een wandeling doen van 5 minuten. Misschien bij wijze van opwarming, maar misschien heb je er na 5 minuten ook gewoon genoeg van en is dat oké. Het is al 5 minuten meer beweging dan je anders ging gehad hebben.

 

mini feestjes

Hoe leuk het ook klinkt om mini feestjes te houden in je hoofd. Ik was er lange tijd heeeeeel slecht in om mijn successen te erkennen, laat staan ze te vieren. Op voorhand keek ik op tegen de taken die ik moest doen die dag en eens ik ze (bijna) allemaal had gedaan, vond ik dat maar doodnormaal. 

Ik moest echt leren om stil te staan bij de stappen die ik aan het zetten was. Ik moest leren om mezelf een schouderklopje te geven.

Door meer te gaan appreciëren wat ik allemaal deed en overwon werd het op den duur steeds makkelijker om de moeilijke dingen te doen. De waardering voor mezelf en het vertrouwen in mezelf begonnen te groeien.

Dus, neem het van mij aan. Zet je zelf zo af en toe, mentaal of zelfs in het echt, in de bloemetjes. Wees trots op de stappen die je zet. Je hoeft niet te wachten tot je je uiteindelijke doel bereikt hebt om fier te zijn op jezelf.

 

Door die drie stappen steeds opnieuw te herhalen groeide het vertrouwen in mezelf en versterkte mijn relatie met mezelf. Ik weet nu dat als ik me iets voorneem ik het doorgaans ook zal doen. En zelfs dan nog hoor ik dat stemmetje fluisteren "misschien moet je dit morgen of volgende week doen, dat is beter". Maar ik weet dat ik haar niet hoef te geloven, dat ik moeilijke dingen kan doen en kleine stappen dé formule zijn om grote doelen te halen. En als ik het kan, dan kan jij het ook!

 

Wil je al de laatste nieuwtjes ontvangen rechtstreeks in je mailbox, of wil je gewoon als eerste op de hoogte zijn van een nieuwe blogpost met wat persoonlijke achtergrond? Schrijf je dan snel hier en ik stuur je een wekelijkse reminder met wat achtergrond info.

 

Liefs,

Olga

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.