Wat je keuken en afvallen gemeenschappelijk hebben

Gepubliceerd op 14 december 2021 om 12:23

Tis zo zonde om het weg te smijten.

Dat dacht ze keer op keer terwijl ze met een beginnend hongertje de borden van de kinderen wegruimde en de restjes prompt begon weg te peuzelen in plaats van weg te zetten of in de vuilbak te kieperen.

Die restjes brood met chocopasta waren bestemd voor de vuilbak, dus die telde niet echt mee. Maar die stukjes zorgde vervolgens voor een sneeuwbal effect. Tijdens het koken zou ze vervolgens meer dan nodig een hapje proeven zodat ze eigenlijk al genoeg had gegeten voor ze aan tafel ging.

 

Omdat het gezelliger is om samen te eten at ze nog een vol bord van het avondeten. En ’s avonds in de zetel begon ze plots weer te denken aan die korstjes wat er voor zorgde dat ze zoiets had van, tja, het is nu toch al om zeep, ik kan nu zowel die pak chips ook maar boven halen, dan is die ineens ook uit mijn kast.

 

Al die handelingen gebeurde vrijwel automatisch en werden dag op dag ingeoefend.

 

Je kan het zo zien;

 

In ons huis is het zo dat van zodra er een bord op het aanrecht staat dat blijkbaar een signaal is dat de vaatwas vol zit en de rest van de afwas in de gootsteen mag verzameld worden. Voor je het weet staat de helft van het aanrecht vol met vuile vaat.

 

Om te vermijden dat mijn keuken ontploft moet ik dus zorgen dat dat eerste bord niet zomaar ergens wordt neergezet. Hetzelfde geldt in dit verhaal. Spoor het eerste “bord” op en doe je best om het uit de lavabo te houden. Het eerste hapje (en de achterliggende gedachte) lijken namelijk zo onschuldig. Maar ze zorgen er steeds weer voor dat je doel ondermijnd wordt.

 

Wat is jouw eerste “bord” op je weg naar een gezondere levensstijl? Misschien is het steeds weer wat te laat opblijven zodat je ’s morgens niet uit je bed geraakt om te gaan lopen. Of misschien wil je een gezonde lunch meenemen naar je werk, maar denk je ’s avonds, ik doe dat morgen wel met alle gevolgen van dien. Of misschien is jouw bord een sneaky gedachte zoals in dit voorbeeld.

 

Als coach kan ik jou helpen om je aanrecht weer leeg te maken. Stuur me een bericht en leg een eerste gesprek met me vast om te ontdekken wat er mogelijk is voor jou.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.