De ware aard van mijn perfectionisme

De afgelopen weken waren een experiment voor mij. Hoe haal ik de druk naar beneden, maar hou ik het toch vol om de dingen te doen waarvan ik bang was dat ik ze niet ging (willen) doen zonder druk.

Lees meer »

druk druk druk

"Ik heb het druk". Het lijkt zo'n acceptabel antwoord op de vraag 'hoe gaat het met je?'. Maar, hoewel het inderdaad wellicht acceptabel is voor de maatschappij om een druk en dus vol leven te hebben. Is het wel even acceptabel voor jou?

Lees meer »

Wat wil je nu echt?

Elk doel dat we nastreven is omdat we hopen een bepaald gevoel te kunnen voelen, of net niet meer te hoeven voelen. Of het nu om gewichtsverlies gaat of om succesvol zijn in je carrière. 

Lees meer »

3 essentiële stappen voor elk doel

De reden dat ik het lang zo moeilijk had om stappen te zetten in de richting van mijn doel is omdat ik er lang heel veel gewicht aan hing en heel veel druk op zetten. Ik was een kei in het uitplannen van mijn doelen en welke stappen ik moest nemen om daar te geraken. Maar als het zover was om actie te beginnen nemen, sloeg ik tilt. "Eerst dit nog even snel dit opzoeken". "Best nog even m'n mails checken". "Wat zou er in de krant staan vandaag?" En voor ik het wist was er een uur gepasseerd en was het niet meer mogelijk om m'n project af te krijgen. Dus ja, waarom zou ik er nog aan beginnen? Beter nu maar een beetje rusten, dan doe ik het morgen wel in plaats van tv kijken. Yeah right...

Lees meer »

Het belang van jaloezie

Jaloezie is een emotie en eentje die innelijks persoonlijk is. Het is een emotie die een slechte naam krijgt en waar je als kind misschien wel op werd aangesproken. Het is een gevoel dat vaak wordt gelinkt aan afgunst, nijd en haat. Ik denk dat ik wel kan stellen dat dit niet een emotie is waar je wellicht erg mee te koop loopt.

Lees meer »

De 4 dingen die ik geleerd heb over perfectionisme

Als ik aan een project begin te werken, of het nu over opruimen gaat of het schrijven van een blog, in mijn hoofd wordt het standaard iets dat onhaalbaar is. Ik moet eerst de perfecte manden gaan kopen voor ik kan beginnen aan het opruimen van mijn keuken. Of ik moet eerst onderzoeken wat de beste manier is om speelgoed op te ruimen, voor ik de kinderkamer onder handen kan nemen. Ik mag niet beginnen aan het schrijven van mijn outline, voor ik eerst X, Y, Z heb gelezen zodat ik deze keer meteen volgens de regeltjes van de kunst doe.

Lees meer »

Hoe maak je de juiste beslissing?

Beslissingen helpen ons vooruit. Ze zorgen ervoor dat we de volgende stap zetten in een bepaalde richting, of net niet. De hele dag door maken we beslissingen, de één al wat meer bewust dan de andere. Sommige beslissingen zijn klein, terwijl andere schijnbaar zeer grote gevolgen zal hebben. 

Lees meer »

Het belang van je zelfbeeld bij het aanleren van gewoontes

Doorheen je leven heb je allerlei ideeën opgepikt over jezelf. Dingen die je verteld zijn geweest door je ouders, leerkrachten, klasgenoten. Gebeurtenissen die je hebt meegemaakt. Projecten die gelukt zijn en sommige die juist helemaal de mist in zijn gegaan. En de interpretatie die je daaraan gaf. Allen bouwen ze mee aan hoe je jezelf ziet, wat je van jezelf denkt en hoe je jezelf zou omschrijven.

Lees meer »

Buik vol van stress? Wat je kan doen als je meer snoept door stress

Door de drukte in je leven of omdat je het gevoel hebt dat je overal tegelijkertijd moet zijn, kan je plots beginnen merken dat je vaker naar koekjes of chips begint te grijpen (of wat het dan ook moge zijn voor jou, maar ik vermoed geen broccoli). Je gaat op zoek naar eten om tijdelijk een pauze te krijgen van de stresserende momenten.

Lees meer »

Perfectly imperfect you

Jaren geleden hoorde ik iemand in een podcast perfectionisme omschrijven als een vorm van angst. Oef, dat kwam binnen bij mij. Ik had het nog nooit zo bekeken. 

Lees meer »

Ik heb er geen zin in

De meesten onder ons, weten wel wat we zouden moeten doen om onze doelen te bereiken. Maar, als het erop aan komt steken we de meeste energie in onszelf ervan te overtuigen om het niet te doen... Waarom is dat?

Lees meer »

Dit jaar doe ik het! toch?

2023 staat voor de deur. Tijd om de champagne te ontkurken en goeie voornemens te maken... of niet.  Want uit onderzoek blijkt dat slechts 8% van de mensen die een goed voornemen maakt, dat ook effectief volhoudt. Misschien is het dan toch niet de meest effectieve tool om te veranderen, toch?

Lees meer »

Controle versus intuïtie

Ergens onderweg heb je het idee op gepikt dat je een plan nodig had voor je eten, om te gaan leven volgens bepaalde regels. Dit zorgt voor een gevoel van controle.

Lees meer »

Wat betekent hangry-zijn en wat doe je eraan?

Wanneer mijn zoon, Noah, honger heeft, voelt hij dat niet altijd even goed aan. Als die honger gecombineerd wordt met frustratie omdat iets niet lukt of hij iets niet mag, dan kan dat kleine mannetje veranderen in een heuse brulaap.

Lees meer »