Waarom is het leren van een nieuwe gewoonte zo moeilijk?

Gepubliceerd op 11 november 2022 om 10:00

Bij het aanvatten van nieuwe gewoontes, lijkt het  volhouden ervan soms zo ongelofelijk moeilijk. Zeker de gewoontes waarbij die je schijnbaar inboet op vlak van plezier, comfort, vrijheid, die zijn het moeilijkste om af te leren.

 

Het aanleren van gewoontes en ze verbreken, zijn in essentie hetzelfde. Wanneer je een nieuwe gewoonte aanleert zoals regelmatig beginnen sporten, moet je tegelijkertijd de gewoonte van in de zetel te hangen afleren (of hoe jouw patroon van niet sporten er uit ziet voor jou natuurlijk). De uitdaging zit erin om van de gemakkelijkere default gewoonte van rust, te gaan naar de meer uitdagende gewoonte van het sporten die je meer werk en inspanning zal kosten.

 

Het is makkelijker om niet te gaan sporten, dan om wel te gaan sporten. Het is makkelijker om take out te gaan halen, dan om een gezonde maaltijd te koken. Het makkelijker om tv te kijken dan om een boek te lezen (still struggeling with that one).  Het is makkelijker om chocolade te eten wanneer je er zin in hebt, dan om die goesting onbeantwoord te laten.

 

 

Ik heb lang geworsteld met eetbuien die totaal oncontroleerbaar leken. Ik onderdrukte mijn verlangen in zoetigheid voor zolang als mogelijk tot de boel keer op keer in mijn gezicht ontplofte en ik onvermijdelijk in de berging pakken koekjes, chocolade, chips binnen speelde. 

 

Jaren lang dacht ik dat dit een gevolg was van te weinig discipline of wilskracht. Ondertussen weet ik beter. Het was geen indicatie van een gebrek aan karakter, het was een gewoonte. En eens een gewoonte zich heeft gevormd, is die moeilijk te verbreken. Gedrag dat je altijd hebt gesteld is makkelijker vol te houden, hoe oncomfortabel ook, het voelt gekend. Verandering is iets nieuws, ongekend en op zijn eigen manier, oncomfortabel.

 

Wanneer je bezig bent met het opbouwen van nieuwe, meer gezonde gewoontes, geef jezelf de ruimte om er aan te wennen en om fouten te maken. Het is perfect logisch dat je hersenen steeds blijven teruggrijpen naar de makkelijkste optie, naar het comfort. Dat is één van hun voornaamste doelen. Het heeft ons als menselijke soort al die jaren laten overleven. Zelfs als het een nieuwe gewoonte is die je maanden goed volhoudt, zal je af en toe opmerken dat je hersenen nog steeds aandringen om de makkelijke optie te kiezen, om je te verleiden terug te grijpen naar je oude gewoonte.

 

Elke nieuwe gewoonte die je wilt aanleren, hoe goed deze ook is voor je, zal oncomfortabel en tegennatuurlijk aanvoelen. Stel je daar op in. Laat het toe om moeilijk te zijn. Dat zal niet altijd blijven duren. Geef het een aantal dagen en je zal merken dat het steeds een beetje makkelijker wordt.

 

Of het nu sporten versus niet sporten is, of chips eten voor de tv versus niets meer eten na het avondeten, tv-kijken versus een boek lezen, of water drinken versus frisdrank. De gewoontes die het moeilijkste af te leren zijn, zijn diegene die het meeste werk vergen en waarbij het alternatief zoveel makkelijker is.

 

Dat zal altijd zo zijn.

 

Wanneer je denkt aan de nieuwe gewoontes die je wilt creëren en de oude waar je vanaf wilt, hou hier dan rekening mee. Vraag jezelf af waarom je huidige gewoonte zo comfortabel is. Wees eerlijk tegen jezelf, zonder oordeel. Geef je hersenen de erkenning voor het comfortabel maken van je gewoontes. En denk vervolgens na over hoe je huidige gewoonte het je nu misschien gemakkelijk maakt, maar op termijn de zaken zal bemoeilijken. Geef jezelf de ruimte om na t gaan welke impact je gewoonte heeft op je toekomst.

 

Stel je vervolgens je nieuwe gewoonte voor. Op welke manier zal die moeilijk zijn in dit moment, maar de dingen makkelijker en comfortabeler maken in de toekomst? Ben je bereid om om te gaan met de moeite die het zal kosten ten voordele van je toekomst?

 

Het is geen probleem om te kiezen om voor de makkelijke opties. Dat is logisch, dat is hoe je hersenen in elkaar zitten, dat is hun voornaamste taak. Wil je toch gaan voor de verandering, dan helpt het je misschien om je af en toe jezelf te herinneren dat het doel van de nieuwe gewoonte is om comfort te ervaren op lange termijn.

 

Wat is een nieuwe gewoonte die jij wil implementeren?

 

Liefs,

 

Olga

 

  1. Ps. Wil je graag als eerste weten dat er een nieuwe blog uit is of waarom ik dit onderwerp koos? Schrijf je dan hier in voor mijn semi-wekelijkse nieuwsbrief. See you there!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.