4 redenen waarom je lichaam je beste bondgenoot is

Gepubliceerd op 23 december 2022 om 10:00

Dagdagelijks doe je beroep op je hersenen om je doelen te bereiken of een oplossing te bedenken voor de dingen waar je tegenaan loopt. Je gebruikt je hersenen om beslissingen te nemen en om je volgende stappen te bepalen.

 

Ook gewichtsverlies heb je wellicht, net als mij, benaderd met louter en alleen je hersenen. Je hebt niet geleerd om je lichaam hierbij te zien als bondgenoot. Sterker nog, je ziet haar wellicht eerder als iets dat moet veranderd of verbeterd worden.

 

Maar, om te leren vrede te sluiten met eten, heb je niet enkel je hersenen nodig. Je kan leren om samen te werken met je lichaam in plaats van haar tegen te werken.

 

Hieronder leg ik je de 4 redenen uit waarom dit zo belangrijk is en hoe je het kunt aanpakken.

 

 

1. Je zenuwstelsel - Er zijn momenten waarop je een grote hoeveelheid aan energie over hebt in je zenuwstelsel. Een buzzy-feeling voor je je voorraadkast in duikt. Dat gevoel dat je uit je vel wil springen. Dat kan het gevolg zijn van een overschot aan nerveuze energie in je zenuwstelsel. 

Je zenuwstelsel is kort door de bocht de bedrading in je lichaam, je zenuwen. Je ervaringen en alles wat je hebt meegemaakt in jouw leven hebben een invloed (gehad) op hoe die bedrading bij jou precies werkt  Als je iemand bent met veel overvloedige energie in je lichaam, dan vinden je hersenen een manier om hiermee om te gaan. Eten kan er namelijk voor helpen zorgen dat die energie zakt.  Op den duur leer je dat eten je zenuwstelsel kalmeert. Dus het is heel logisch dat je naar eten grijpt wanneer je een ongereguleerd zenuwstelsel hebt.

 

Om de energie naar beneden te krijgen, zonder beroep te doen op eten, kan je ontspanningstechnieken gebruiken. De snelste en meest efficiënte manier om dit te doen is bijvoorbeeld door te letten op je ademhaling. Adem een paar keer diep in en (nog dieper) uit. EFT (emotional freedom technique) of tappen, kan hier ook een handig instrument zijn om je zenuwstelsel terug in balans te krijgen.  Allerhande oefeningen hiervoor kan je terugvinden via Youtube en Google.

 

2. Connectie met je lichaam: Als je veel beroep doet op je hersenen en de connectie met je lichaam daarbij (tijdelijk) uitschakelt om dingen voor elkaar te krijgen, deadlines te halen, enzovoort. Wanneer je louter de dag doorkomt door te luisteren naar je hersenen en je lichaam daarbij weg te duwen, kan je eindigen met een hele hoop behoeften waaraan niet wordt tegemoet gekomen. Denk bijvoorbeeld aan de behoefte aan rust en ontspanning. Wanneer je door en door en door blijft gaan, gaat je lichaam op zoek naar manieren om je die rust bijna op te dringen als het ware. Eten kan dan een manier zijn om jezelf een pauze te geven.  Afhankelijk van naar hoeveel en welk eten je grijpt kan het zijn dat je ook de uren nadien niets meer voor elkaar krijgt dan doelloos scrollen op social media of Google naar je volgende dieet. Been there, done that, bought the t-shirt (and a ton of diet-books).

 

Leer jezelf om op regelmatige basis doorheen de dag stil te staan bij wat je lichaam voelt, leer je jezelf beter te kennen. Dit hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Een korte check-in bij jezelf kan al veel duidelijkheid scheppen over wat je lichaam echt nodig heeft.

Als dit moeilijk of onveilig aanvoelt of wanneer je het gevoel hebt dat je een blokkade ervaart wanneer je je aandacht naar binnen keert, begin dan niet te groots. Het kan in het begin voldoende zijn om met je aandacht naar je handen of je voeten te gaan en van daaruit langzaam op te bouwen zonder iets te forceren. Ontmoet jezelf waar je bent.

 

3. Je emotionele capaciteit - oftewel jouw capaciteit om om te gaan met moeilijke emoties. Je capaciteit om met je bij jezelf te zijn terwijl je een emotie ervaart. Het is een vaardigheid die velen van ons, mezelf incluis, niet hebben geleerd als we jonger waren. Maar, het goeie nieuws is, het is een vaardigheid. Dus je kan dat leren, verbeteren en uitbreiden. Als je niet goed om kunt met die grote emoties in je lichaam, dan kan het zijn dat je lichaam over tijd geleerd heeft om te eten zodat je die emoties niet hoeft te voelen. 

 

Stap één hierbij is die regelmatige check-in van hierboven. Daarnaast helpt het ook om een naam te geven aan wat je voelt. Om je emotionele-woordenschat uit te breiden kan je op Google op zoek gaan naar een emotie-wiel of gebruik maken van synoniemen.net. 

Wanneer je er een naam aan hebt gegeven, probeer dan eens te achterhalen welke emoties je meer geneigd bent om te vermijden door te eten.

 

4. Controle versus vertrouwen. Met diëten, probeer jezelf, je lichaam en wat je eet onder controle te houden. Het is een aanpak die dikwijls begint vanuit een dwingende energie. Mogelijks is deze aanpak de voornaamste reden waarom je vastzit in je huidige eet(bui)patroon.

Het tegenovergestelde van controle is vertrouwen. Wanneer je leert om je lichaam te vertrouwen en jouw lichaam leert als het ware jou te vertrouwen, ontstaat er een samenwerking. Een belangrijk aspect hierbij is dat je leert te eten wanneer je honger hebt. Je wilt je lichaam laten weten dat het je dingen kan vertellen en dat je daar naar zal luisteren. Zet de lijnen van communicatie open tussen je lichaam en je hersenen. Je lichaam is steeds aan het communiceren met je en door regelmatige check-ins leer je beter te luisteren.

 

Je lichaam leren vertrouwen is een heel belangrijk onderdeel in het vinden van vrijheid in de buurt van eten. En vertrouwen ontstaat door je lichaam te leren kennen en te luisteren naar de boodschappen die ze zendt. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.