Het belang van jaloezie

Gepubliceerd op 31 maart 2023 om 08:03

Jaloezie is een emotie en eentje die innelijks persoonlijk is. Het is een emotie die een slechte naam krijgt en waar je als kind misschien wel op werd aangesproken. Het is een gevoel dat vaak wordt gelinkt aan afgunst, nijd en haat. Ik denk dat ik wel kan stellen dat dit niet een emotie is waar je wellicht erg mee te koop loopt.

 

Tijdens mijn zoektocht naar een geschikte quote voor de blog van vandaag wordt duidelijk waarom we deze emotie krampachtig proberen weg te stoppen. Van de eerste tot de laatste quote benadrukt het feit dat we deze emotie niet zouden mogen voelen en hoe lelijk, beperkend, ongewenst deze emotie wel niet is. Geen wonder dat we met z'n allen dit "groene monster" niet in de buurt willen hebben.

 

Lees in deze blog waarom die reputatie eigenlijk onterecht is, wat jaloezie dan wel is en hoe je ze kunt gebruiken om jezelf een schop onder je kont te geven. 

Wat is jaloezie 

Als jaloezie geen persoonlijke karakterfout is, wat is het dan wel? Jaloezie is een geblokkeerd verlagen. Je kunt namelijk niet jaloers zijn op iets of iemand over iets waar je niet naar verlangt. Jaloezie probeert je aandacht te trekken naar iets dat je wilt. Het is een richtingaanwijzer die je wijst in de richting van je verlangens.

 

Alleen wordt het verlangen dat onder de jaloezie zit geblokkeerd door gevoelens zoals angst, onzekerheid, stress en twijfels.

 

Hoe kan je jaloezie gebruiken

Geef jezelf de toestemming om jaloezie te voelen. In plaats van je er tegen te verzetten, probeer eens om in het gevoel te duiken. Zo kan je beginnen met te ontleden waar het gevoel vandaan komt. Als je jaloers bent op iemand's relatie bijvoorbeeld, wat is het dan precies dat je jaloers maakt? 

 

Als ik het voor mezelf ontleed bijvoorbeeld, dan durf ik toegeven dat ik af en toe wel jaloers wordt als ik moeders zie knutselen met hun kinderen. Maar als ik heel eerlijk ben, dan gaat het niet zozeer over het knutselen (want truth be told er is een creatieve knutselaar aan mij verloren gegaan). Het gaat hem voor mij meer over het echt aanwezig zijn met de kinderen en iets constructiefs doen met hen. Eens ik dat ontdekte, was het makkelijker om dat verlangen op mijn manier te gaan inkleden door meer in te zetten op gezelschapsspelletjes en het idee dat een goeie moeder moet knutselen los te laten.

 

Merk je dat dit gevoel wel vaker de kop op steekt, neem dan de tijd om te achterhalen wat de overeenkomsten zijn. Kan je een rode draad ontdekken doorheen de verschillende bronnen van jouw jaloers gevoel? Misschien ontdek je een droom waarvan je het bestaan niet kende. Alleszins leer je jezelf weer een beetje beter kennen wanneer je deze emotie met nieuwsgierigheid benaderd in plaats van een instant veroordeling.

 

Wanneer je durft kijken wat jou precies jaloers maakt en wat je tegenhoudt om er zelf ook voluit voor te gaan, kan je die blokkades in vraag beginnen stellen en ze stuk voor stuk afbouwen.   

 

Jaloezie als tool

Als je je jaloers voelt heb je twee opties of je laat het gevoel je leven overheersen. Of je gebruikt het als motivator om aan de slag te gaan. Het gevoel proberen los te laten is minder makkelijk. Als je een authentiek verlangen voor iets voelt, dan zit dat meestal heel diep geworteld. Dus richt die energie liever op actie ondernemen in de richting van je diepste wensen.

 

Zo, nu weet je waarom jaloezie helemaal niet zo slecht nog niet is en wat je kunt doen als het groene monster zijn kop op steekt.

 

Denk je nu, maar Olga, ik ben jaloers omdat ik niet als eerste op de hoogte was van deze blogpost, pak dan de koe bij de horens en schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief zodat je altijd als eerste de nieuwste editie in je mailbox ontvangt ;-).

 

Liefs,

 

Olga

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.