De 4 fases van verandering

Gepubliceerd op 21 september 2021 om 11:32

Er zijn geen inzichten die een heel leven van conditionering zomaar ongedaan maken - Ijeoma Oluo.

Ik ben een work in progress. Hoewel ik het afgelopen jaar al heel veel stappen heb gezet, ben ik blijvend steeds bezig met het aanpakken van hardnekkige en verdoken overtuigingen. En een van de dingen die ik bovenal heb geleerd is, het hoeft niet perfect te zijn om vooruitgang te zijn.

Hoe werkt de verandering van overtuigingen en gewoontes nu eigenlijk?

 

In begin heb je een beetje succes en veel missers. Je hersenen moeten nog wakker worden geschud. Vaak is dit de fase waarin je opgeeft, zeker als je denkt 20% van de tijd doe ik het wel, maar 80% van de tijd ben ik een fuck up.

 

Geef jezelf de tijd om “wakker te worden”, dit is net de fase om keihard in te zetten op het vieren van je successen.

 

Na paar weken zal je merken je je nieuwe gewoontes vaker toepast. Blijf je inzetten om het te zien als vooruitgang in plaats van de focussen op die keren dat het je niet lukt. Je begint jezelf vaker en sneller te betrappen op je oude gewoonte en slaagt er meer en meer in om te kiezen voor de nieuwe.

 

De derde fases is de belangrijkste in dit proces. Je past vaker dan niet je nieuwe gewoonte toe. En wanneer je er niet in slaagt dit te doen komt dat veelal doordat er mentale obstakels in de weg staan. Het is niet meer noodzakelijk omdat je het vergeet, maar eerder omdat je kiest om denieuwe gewoonte niet toe te passen.

 

Je hersenen zijn wakker voor je nieuwe gewoonte en nu kan je je focussen op je echte (emotionele) obstakels, je conditionering, je gedachte, je angsten.

 

Door die mentale obstakels te overwinnen kom je uiteindelijk in de laatste fase. Hierin is je nieuwe gewoonte echt een gewoonte geworden die je zonder veel (mentale) moeite toepast. Het zal zeker nog gebeuren dat je nog eens terugvalt in je oude gewoonte, maar je laat dit niet meer betekenen dat je het nooit zal kunnen of dat je het nooit juist zal doen.

 

Zeker in fase drie kan een coach het verschil maken door de obstakels zichtbaar te maken en de nodige tools aan te rijken om ermee om te gaan.

 

Wil je meer weten over coaching jou hierbij kan helpen stuur me zeker een mailtje hier. Of boek een eerste (gratis) consultatie in. Gedurende 60 minuten praten we over JOU. We praten over waar je nu staat, waar je zou willen staan en hoe ik jou daarbij kan helpen.

 

Voor meer informatie over het traject dat ik aanbied, klik hier

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.