3 redenen waarom zelfliefde niet kan ontbreken als je wilt afvallen 

Gepubliceerd op 29 september 2021 om 20:21

Dit klinkt misschien een beetje contra-intuïtief. Ik dacht altijd, ik kan niet van mijn lichaam houden zoals het is, want dan zal ik het nooit willen veranderen. Dan ga ik alles eten wat ik wil en maak ik me geen zorgen meer over mijn gewicht. Ik moet een hekel hebben aan mijn lichaam of ik moet denken dat het moet veranderen om iets aan die kilo’s te doen. 

Dit is wat ik heb geleerd:

 

Wanneer ik een hekel had aan mijn lichaam begon ik in het ene uiterste om dan naar het andere uiterste te gaan en terug. Ik begon met “ik haat mijn lichaam”, “ik moet het veranderen” en van daaruit startte ik met restrictie en probeerde ik wilskracht te gebruiken. Het resultaat was steevast dat ik een nog grotere hekel kreeg aan mijn situatie en m’n lichaam.  

 

En wat er vaak gebeurt, is dat je in die mindset wel wat kan afvallen. Maar, vanaf de eerste tegenslag schoot ik meteen door naar het andere uiterste omdat ik het beu was om mezelf voor de gek te houden en omdat m’n wilskracht op was.  

 

Die andere kant noemde ik zelfliefde en dat is de plaats waar ik vond dat ik mocht eten wat ik wilde. Mijn plan was steevast: in plaats van minder te eten, ga ik mijn energie steken in mezelf graag zien. Maar wat dat eigenlijk was, was een andere versie van zelfhaat. Voor mij zou dat er namelijk zo uit zien: ik in de berging (met het licht uit) aan het eten tot alles op was of ik echt niet meer kon. Als ik in die mindset was zei ik tegen mezelf dat dat liefdevol is, maar eigenlijk probeerde ik de pijn die ik voelde over mijn lichaam te maskeren. 

 

Maar echt van mijn lichaam houden, betekent niet dat ik al die dingen moet eten die ik eigenlijk niet nodig heb en ook eigenlijk niets oplost. Leren jezelf graag te zien zorgt ervoor dat je liefde als drijfveer gaat gebruiken, als rugsteun. 

 

Reden #1: zelfliefde zorgt voor rust 

 

Tussen die twee uitersten ligt de sweet-spot. De plaats waar je echt van je lichaam kunt houden. Zelfliefde. Het begint met het loslaten van de restricties en voor jezelf na te gaan waar je echt nood aan hebt.  

 

Je hoeft niet meer heen en weer te bewegen tussen jezelf afbreken en jezelf volproppen. Je leert mild te zijn voor jezelf als iets je niet lukt en je hoeft niet meer elke week opnieuw te beginnen. 

 

 

Reden #2: de weg naar je streefgewicht wordt leuker 

 

Wanneer je tegen jezelf zegt “als ik x aantal kilo’s verlies, dán ga ik mezelf graag zien”, ontneem jezelf eigenlijk de toestemming om jezelf nu al graag te zien. En net zoals het idee dat het rustiger gaat worden wanneer dat weekend achter de rug is of wanneer dat dossier is afgerond, vind je ook steeds weer een nieuwe reden om je zelfliefde uit te stellen.  

 

Als je vandaag besluit om echt vriendschap met jezelf te sluiten, heb een bondgenoot in het proces. Je leert je woord aan jezelf te houden en jezelf te vertrouwen. Je zet zo af en toe jezelf in de bloemetjes en viert je successen. 

 

Reden #3: de kans is groter dat je het dit keer wel kunt volhouden 

 

Als je stopt met redenen te zoeken om de zelfliefde uit te stellen, kan je meteen beginnen met jezelf graag te zien. Dit betekent ook dat gedurende het hele proces je zó geoefend raakt in jezelf aanmoedigen en je eigen beste bondgenoot te worden dat wanneer je je doel bereikt, je je daar niet krampachtig aan moet vasthouden uit angst dat je het kwijt gaat raken. Je hebt geleerd dat je op jezelf kan rekenen op elke stap van de weg. 

 

Wil je meer weten over coaching jou kan helpen bij het versterken van je band met jezelf, stuur me zeker een mailtje hier. Of boek hier een eerste (gratis) consultatie in. Gedurende 60 minuten praten we over JOU. We praten over waar je nu staat, waar je zou willen staan en hoe ik jou daarbij kan helpen.

 

Voor meer informatie over het traject dat ik aanbied, klik hier

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.